Bisschop Van den Hout

- Geloof en kerk 7-

In de vorige columns heb ik met u nagedacht over de Kerk. Ik heb vanuit mijn eigen pastorale ervaringen gekeken hoe mensen tegen de Kerk aankijken en hoe ze het beleven. Ik heb u en mijzelf een spiegel willen voorhouden. Ik heb beschreven hoe ik het als priester in de parochie ervaren heb. Ik wil nogmaals benadrukken dat ik hiermee geen oordeel wil geven, maar wil beschrijven hoe het in de praktijk gaat. Ik zou het een sociologische benadering willen noemen. Ik hoop dat u er iets in herkent.

In al de beschrijvingen zit iets waardevols. De Kerk ís een instituut waar je terecht kunt voor de doop van je kind. Het is een soort vereniging waarvan je lid kunt worden. De Kerk is daarbij ook een vrijwilligersorganisatie. Tenslotte biedt de Kerk de gelegenheid om de zondag met een viering te beginnen. Dat is misschien nog wel het opvallendste van alle kenmerken. De Kerk lijkt op een kunstenaar die iets maakt wat hijzelf mooi en belangrijk vindt, zonder veel aandacht te schenken aan hoe het overkomt.

Het spreken over de Kerk mag niet blijven bij de columns die u de afgelopen weken hebt gelezen. Ik wil de serie graag vervolgen met de vraag: hoe ziet de Kerk zichzelf? Hoe is de Kerk door God bedoeld? Welke identiteit heeft Hij haar meegegeven? Het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) heeft ook over deze vragen nagedacht en de antwoorden die de concilievaders hebben geformuleerd wil ik graag met u delen. Ik zal me vooral baseren op de Dogmatische Constitutie over de Kerk. Deze heeft als naam Lumen gentium, Licht van de volken.
Schrikt u van het woord dogmatisch (‘dogma’)? De Catechismus omschrijft een dogma als “lampen op de weg van ons geloof. Zij verlichten het geloof en geven er vastigheid aan” (CKK 89). Er is over dogma’s nog wel meer te vertellen, maar deze omschrijving helpt u op dit moment het meest. Dogma’s houden ons bij het geloof en bij wat God ons geopenbaard heeft. Geloven is antwoord geven op Gods openbaring. En God openbaart wie Hij zelf is en hoe de mens het eeuwig heil kan bereiken.

Het beschrijven van de Kerk in de komende columns vraagt om een andere manier van lezen van uw kant. De gedachten en begrippen worden meer theologisch, maar ik zal proberen aan te sluiten bij de ervaringswereld van ons allen. En ik hoop daarbij dat alle elementen die ik in de vorige columns heb beschreven op hun plaats gaan vallen.
+ Ron van den Hout
bisschop van Groningen – Leeuwarden