Handgeven

De Nederlandse bisschoppen laten weten dat het volgende van kracht is. De hostie zal alleen nog worden uitgedeeld door de voorganger, op de hand en niet op de tong. Bij de vredeswens mag men elkaar geen hand meer geven. En er is geen wijwater meer in de kerken en ziekenhuiskapellen. De Nederlandse bisschoppen hebben laten weten dat met ingang van de zondagsviering van 1 maart dit van kracht is in de Nederlandse Kerkprovincie, zolang het virus nog niet onder controle is.
Deze maatregelen betreffen alleen de vieringen. Over andere activiteiten kan op dit moment nog niets gezegd worden, behalve dat we u attent maken op de voorzorgsmaatregelen die het RIVM aanbeveelt om verspreiding van het virus te voorkomen, namelijk:
• Regelmatig handen wassen; • In de binnenkant van de elleboog hoesten en niesen;
• Papieren zakdoekjes gebruiken.

In december 2019 startte in China een uitbraak van een coronavirus, dat mensen ziek kan maken. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. Wereldwijd worden er maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Bisschoppen in het buitenland, waar eerder sprake was van het coronavirus, hebben eveneens maatregelen afgekondigd, hetzij als bisschoppenconferentie hetzij als bisdom. Op 27 februari is het virus voor het eerst in Nederland bij een persoon vastgesteld.

De bisschoppen vragen de gelovigen om te bidden voor alle mensen die wereldwijd slachtoffer zijn van het virus en voor allen die patiënten met hun zorg en deskundigheid begeleiden.