Deze website gebruikt cookies !

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt en voor de webstatistieken.

­


- 31 december 2017 -
Broeders en zusters, lieve mensen, Wij vieren vandaag het feest van de Heilige Familie en we verplaatsen ons vandaag van de stal in Bethlehem naar het huis in Nazareth. De plaats van handeling verschilt, maar de hoofdrolspelers zijn dezelfde: Maria, Jozef en Jezus, “De Heilige Familie.”


Het mag dan een heilige familie zijn, maar ook in die heilige familie liep alles niet op rolletjes, denk maar aan de vlucht van Maria en Jozef met hun kind naar Egypte. Kwade machten van buiten bedreigden het gezin. In dit opzicht is de Heilige Familie ons voorgegaan. Ze zijn dus niet volmaakt, zodat ze een voorbeeld kunnen zijn voor álle gezinnen. Want bestaan er volmaakte gezinnen?


Zijn er gezinnen die niet weten wat ziekte, tegenslag en tegenwerking is?...... Bestaan er ouders die nooit een fout maken, en kinderen die altijd foutloze wegen gaan?..... Ook in dit opzicht is de Heilige Familie ons voorgegaan. Het begon al bij Jezus’ geboorte: niet thuis, maar ergens ver weg, in een stal. Kort daarna was er de vlucht naar Egypte, omdat Herodes het kind wilde vermoorden. Ook hun latere gezinsleven liep niet altijd op rolletjes.


Waarom dan Heilige familie? Wat is de heiligheid van deze familie?
Dat is zonder twijfel het gegeven dat zorgzaamheid hen bij elkaar hield.
Het grootste deel van Jezus' leven blijft onbeschreven, maar er moet toch een hele opvoeding aan vooraf zijn gegaan waardoor Jezus kon uitgroeien tot degene die Hij was: gelovig, zorgzaam, vredelievend, verdraagzaam en dapper..


Broeders en zusters, Gelovig, zorgzaam, vredelievend en verdraagzaam. Ik denk dat dit de boodschap is voor ons vandaag: Er kan van alles gebeuren in het gezin, maar blijf zorgzaam voor elkaar. Blijf vredelievend en verdraagzaam voor elkaar
Houd contact met elkaar. Geef elkaar de vrijheid, maar laat elkaar niet los.
Gelukkig zijn er heel wat gezinnen waar dat zo gaat.
Zijn dat heilige families? Sommigen wat meer, anderen wat minder, maar ze geven allemaal reden om te worden gevierd, vandaag.


Broeders en zusters, lieve mensen, Het verhaal van de Heilige Familie is een heel herkenbaar en heel menselijk familieverhaal met vallen en opstaan. Het is ook een verhaal van alle tijden. Wereldwijd leven er vandaag duizenden kinderen totaal los van hun ouders. Ze leven op straat, onder bruggen, in vluchtelingenkampen, dikwijls in een heel ander land dan hun ouders. En allen zijn ze op zoek naar een echt leven. Een leven dat waard is om geleefd te worden. Een echt gezinsleven. Laten we daarom bidden tot de Heilige Familie dat ze wil waken over alle gezinnen. Zodat alle gezinnen, gezinnen van liefde worden. Gezinnen zoals God ze bij zijn schepping heeft gewild: vol liefde, vol vreugde, vol vrede. Amen.

Pastor Józef Okonek
Terug naar hoofdpagina > > > 

Preek 1e Kerstdag 2017

Broeders en zusters, lieve mensen, De dichteres Nel Benschop heeft een keer een gedicht geschreven over de herbergier van Bethlehem.

U weet wel, de man die tegen Jozef en Maria zei dat er geen plaats was in zijn herberg. Ze moesten daardoor overnachten in een stal. Het staat zo niet in het evangelie, maar toch zijn we allemaal opgevoed met het beeld van die onbarmhartige man, die een hoogzwangere vrouw wegstuurde. Hoe durft hij, denken we dan verontwaardigd.

In haar gedicht laat Nel Benschop de herbergier antwoorden: Ach ja, u hebt wel makkelijk praten. Moest ik dan een zwangere vrouw tussen al die mannen laten? Als zij haar kind dáár krijgen zou was ze ook niet te benijden. Dus heb ik hen naar de stal gebracht. Ze waren dankbaar en bescheiden.

Dat is een originele kijk van de dichteres. Misschien was de herbergier wel veel barmhartiger dan wij altijd gedacht hebben. Nel Benschop ziet in hem juist een bezorgde man. Hij laat Maria niet in zijn drukke herberg bevallen, maar brengt haar naar een plek waar het rustig is en warm. Aan het einde van het gedicht is de man heel dankbaar dat het kind uitgerekend in zíjn stal werd geboren. De dichteres maakt van de herbergier van Bethlehem iemand die weet hoe je Jezus op gepaste wijze moet ontvangen.

Lieve mensen,

Regelmatig wordt er een beroep op onze gastvrijheid gedaan. Wat voor soort herbergiers zijn wij dan? Zeggen we: “Vol is vol! Ga maar een deur verder.” Of proberen we – net als de man uit het gedicht – om met de beperkte mogelijkheden die we hebben, toch iets te doen?
We hebben allemaal behoefte aan medemensen die naar ons omzien.

Maar soms lijkt het wel alsof onze samenleving steeds harder wordt. Als christen is het onze opdracht om óp te komen voor de naasten. Waar mensen liefdevol en barmhartig met elkaar omgaan, dáár komt God in hun midden. Zoals toen in die stal in Bethlehem. Gewikkeld in doeken en in een voerbak neergelegd, maakte God zich klein en kwetsbaar en volledig afhankelijk van de liefde en de zorg van mensen. Zo is het vandaag nog steeds. God is in de wereld. Via zijn zoon Jezus heeft Hij zijn gezicht laten zien. Dat gezicht mogen wij elke dag opnieuw herkennen in onze medemensen. Met name in hen die onze steun en barmhartigheid nodig hebben.

Nel Benschop wil met haar gedicht over de herbergier van Bethlehem duidelijk maken dat wij mensen een keuze hebben. We kunnen God de deur wijzen of we kunnen Hem een plaats geven in ons hart. Jezus werd geboren in een stal omdat er voor Hem geen plaats was in de herberg. Nu wil Hij wedergeboren worden in ons hart. Hij klopt aan bij u, bij jou en bij mij…………...is er nog plaats??????  Zalig Kerstfeest. Amen.
Pastor Józef Okonek


 

Jongeren die nu al weten dat ze meegaan naar de Wereld Jongeren Dagen in Panama kunnen zich nu al inschrijven.
Tot 31 januari geldt de vroegboekprijs van € 1.499 voor de reis. Boeken kan via: vnb.nl (reisnummer PA 1901).


 

Net als voorgaande jaren zal er Tweede Kerstdag, om 10.00 uur een Kerst Samenzang Viering worden gehouden, in de Pauluskerk/Valkenhof, Witte Valkenstraat 2, Beilen. De viering staat onder algehele leiding van Ds. Havinga. Samenzang met begeleiding van de Beiler Harmonie.
Het koor zal enkele kerstliederen ten gehore brengen.
Voor de kinderen zijn er in de kelder diverse knutsel activiteiten.
U BENT VAN HARTE UITGENODIGD OM MET DEZE KERST SAMENZANG VIERING MEE TE DOEN!

Na de viering is er koffie drinken die overgaat in een brunch voor statushouders en mensen die niets te makken hebben.

Werkgroep Kerst en zangvieringen.
Namens onze parochie Arie Schippers.


 

Europese Jongerenpelgrimage Taizé-Basel

Van 28 december 2017 tot 1 januari 2018 zal in Basel de jaarlijkse terugkerende Europese Taizé jongerenpelgrimage plaatsvinden.Dit jaar komen jongeren vanaf over de hele wereld bijeen in het Zwitserse Basel. Ook vanuit Nederland worden verschillende reizen georganiseerd. In het ons bisdom organiseert de Raad van Kerken in Fryslân deze pelgrimage. Men verwacht dat er zo’n 15.000 jongeren zullen deelnemen aan het evenement. Eerder waren steden als Rome, Budapest, Riga en ook Rotterdam gaststeden van de Europese ontmoeting.

De begeleiding van deze reis is in handen van Ds. Margarithe Veen, Pastor Pascal Huiting en Louis Bakker.
Voor meer informatie over deze pelgrimage kan contact gezocht worden met Ds. Veen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Taizé

De internationale christelijke oecumenische broederschap van Taizé is genoemd naar het gelijknamige Franse dorpje Taizé. De gemeenschap werd rond de oorlogsjaren gesticht door een protestantse Zwitser, broeder Roger Schutz. In de destijds arme regio Taizé zorgde hij voor Joodse vluchtelingen en wezen. Na de oorlog bleef hij deze activiteiten doorzetten. Door de jaren heen sloten steeds meer broeders zich bij hem aan, vaak jonge mannen met verschillende religieuze achtergronden. Taizé trekt inmiddels al decennia lang, jaarlijks duizenden jongeren van over de hele wereld. Ze komen naar het Franse plaatsje om zich te bezinnen op hun geloof en voor ontmoeting met leeftijdgenoten.
 

 - Geloof en kerk 6 -

Ze zijn zeldzaam geworden, de katholieken die per se iedere zondag de mis bijwonen.

Dat is trouwens nog niet zo gemakkelijk tegenwoordig. De meeste parochiekerken hebben één mis op zaterdag/zondag. Soms is het een gebedsviering of een woord- en communieviering, en geen mis. De ruime keuze uit 2, 3 of 4 missen op zondagochtend zoals 60 jaar geleden is voorbij. De kerken liggen soms ook op grote afstand, zeker hier in het Noorden. En kloosterkapellen en kloosterkerken zijn er ook niet meer zoveel. Het valt nog niet zo mee om iedere zondag naar de eucharistie te gaan. Veel trouwe kerkgangers laten ook wel eens verstek gaan, als ze bijvoorbeeld op zondag jarig zijn en bezoek verwachten. Er zijn niet zoveel gelovigen die principieel iedere zondag naar de mis (kunnen) gaan.

Ik hoor soms: ‘als ik niet naar de kerk ben geweest, heb ik geen zondagsgevoel’. Het is natuurlijk goed te verklaren waar dit gevoel vandaan komt. De gewoonte om vanaf je jeugd op zondag naar de kerk te gaan, heeft een gevoel aangekweekt: het zondagsgevoel. Deze motivatie klinkt niet erg overtuigd en principieel, maar ik kan het wel waarderen. Het gevoel is namelijk goed.

Voor de zondagsmis zetten we niet meer iets opzij. We gaan naar de kerk, als we toch thuis zijn, maar als er iets anders te doen is, krijgt dat andere voorrang onder het motto: ‘volgende week ga ik weer naar de kerk’. Ik vermoed dat veel kerkgangers zo de zondag beleven. Ik oordeel niet, ik constateer.

Het gemiddeld kerkbezoek in Nederland is in 2016 gedaald tot 4,5 %. In ons bisdom is het 7,5 %. Het is hier dus nog iets beter dan elders in het land, maar goed is het natuurlijk niet. We mogen er ons niet mee op de borst kloppen.

Wat me in de periode dat ik pastoor was ook wel eens is opgevallen is het volgende. Bij doop- en huwelijksgesprekken informeerde ik altijd naar de betrokkenheid op de kerk. Dikwijls was het antwoord: “pastoor, wij geloven wel, maar we gaan niet iedere zondag naar de kerk.” Ik begreep dan dat ze er eigenlijk nooit komen, tenzij bij een uitvaart of met kerstmis. Ik leerde de antwoorden van de mensen gaandeweg interpreteren. Nogmaals, ik geef geen oordeel, maar ik constateer. De kerkelijke wereld functioneert blijkbaar op deze manier.

De basis voor het op peil brengen van het zondags kerkbezoek ligt in het persoonlijk geloof van de mensen. Er zijn allerlei omstandigheden die het moeilijker maken; de eigen keuze is dan belangrijk en naar anderen toe ook het meest overtuigend. Het beleid van het bisdom en de parochie zou gericht moeten zijn op het verstrekken van de persoonlijke overtuiging.

+ Ron van den Hout bisschop van Groningen - Leeuwarden
Terug naar hoofdpagina > > >


 

 

De Nederlandse bisschoppen willen in het jaar 2018 samen met alle katholieken elke maand op een speciale dag de rozenkrans bidden met als intentie de vrede in de wereld. > Lees meer...


 

 

...

De app van Radio Maria Nederland, voor smartphone en tablet, is flink vernieuwd. Natuurlijk blijft live radio luisteren het belangrijkst.  > Lees meer...


 

...

 - 10 december 2017 - Broeders en zusters, lieve mensen, "Bereidt de weg van de Heer, maakt zijn paden recht”. Deze woorden van het evangelie klinken ons bekend in de oren.

Het zijn de vertrouwde teksten, die passen bij deze tijd van het jaar, bij de advent. Bij deze tijd, mag zeker de voorloper van Jezus, Johannes de Doper, niet ontbreken. Hij moet wel een hele grote indruk hebben gemaakt op de mensen. Hij was het die de komst van de Messias aankondigde, hij preekte op een heel eigen en bijzondere wijze, hij riep op tot bekering. Hij spoorde mensen aan met God in het reine te komen, dat was belangrijk. Nu kunnen we denken, dat het alleen maar iets van toen was, maar als we nu eens naar onszelf kijken, ook wij kennen onze ups en downs. De ene keer kunnen wij heel erg bezig zijn met ons geloof, met ons gebed, in onze werken voor kerk en medemens. Dan weer, komt er een periode, dat wij wat verslappen en ons laten meeslepen door de tijdsgeest.

Daarom is het goed, broeders en zusters, dat elk jaar in de Advent, Johannes weer tot ons komt, misschien niet zo groots als destijds, maar wel met een duidelijke boodschap. Hij zegt tot ons: " Bereidt de weg van de Heer” Het gaat, lieve mensen, om de bekering van ons hart, ons hart openen voor de Verlosser. Het moet zich weer op God richten! We worden bijna geleefd door het gehaaste leven en we mogen ons best eens afvragen: gunnen we onszelf nog wel tijd, hebben we nog tijd voor de ander, hebben we nog tijd voor God??

"Geen tijd”, beheerst vaak ons leven, geen tijd voor mensen, geen tijd voor God, geen tijd om naar Jezus’ Boodschap te luisteren, geen tijd om na denken over de zin van het leven. Vanavond horen wij die oproep: "De Heer komt, bereidt voor Hem een weg”. Dat wil zeggen: "Hij komt, maar wij moeten Hem wel de kans geven ons te bereiken”. Hij komt, maar dat kan alleen maar, als wij de weg vrij maken, voor Zijn vrede en vreugde.

Broeders en zusters, We zijn op weg naar Kerstmis. Kerstmis, een feest van vrede op aarde voor alle mensen. Hopelijk hebben we allemaal wat tijd om stil te staan bij de komst van dit Kind van vrede. Laten wij deze Adventstijd beleven als een tijd van bezinning en bekering, zodat de Verlosser ons bereid vindt Hem te ontvangen met een open hart. Amen.

Pastor Józef Okonek


 

Actie Kerkbalans introduceert voor de campagne van 2018 iets nieuws: een nationale fotowedstrijd waar alle kerkleden aan mee kunnen doen. Lees meer > > >


 

 

Ook dit jaar zal het kerstverhaal op een prachtige wijze uitgevoerd worden door een aantal jongeren en ons kinderkoor de Stephannootjes! We zingen en spelen het kerstverhaal op een originele manier, zodat het leuk is voor jong en oud.
En ook dit jaar gaan we hard aan de slag om Kindje Wiegen op Eerste Kerstdag om half drie ’s middags een groot succes te maken in de St. Stephanuskerk, Comm. De Vos van Steenwijklaan 30 te Meppel.

Het is dé manier om jong en oud het kerstverhaal te vertellen en een belevenis die zeker de moeite waard is om te bezoeken!
Iedereen is van harte uitgenodigd!


 

 

De Vigilieviering zondagavond 24 december om 19.30 uur in de parochie-locatie Sint Willibrord is ook dit jaar weer traditioneel direct voorafgaand aan de Kerstavondviering. De Vigilie (wake houden) markeert de overgang van Advent naar Kersttijd en heeft een belangrijke, centrale boodschap: de grote gebeurtenis waar gedurende Advent naartoe is geleefd, is nu echt nabij. De openingstekst van de viering luidt dan ook: "Heden nog zult gij weten dat de Heer ons komt redden, en morgen zult gij zijn heerlijkheid zien."


 

Ondersteuning van kwetsbare vrouwen in Burkina Faso
Burkina Faso in West-Afrika behoort tot de tien armste landen ter wereld.
Armoede, gebrek aan onderwijs en een lage sociale status maken vrouwen en kinderen kwetsbaar voor (seksueel) geweld, uitbuiting en mensenhandel. De zusters van de orde OLV van Liefde van de Goede Herder hebben in de sloppenwijk Secteur 22 van de stad Bobo-Dioulasso een project opgezet om vrouwen, meisjes en kinderen te beschermen en te ondersteunen bij hun ontwikkeling. In dit tweede projectjaar wordt een programma ontwikkeld voor individuele psychische hulp. Ook wordt gestart met een inloopservice voor vrouwen uit de omgeving, die slachtoffer zijn van geweld.


 

 - 3 december 2017 - Preek uit de Terugkomstviering 1e Communie in Hoogeveen

Lieve kinderen, ik wil vandaag eens met jullie praten, alle kinderen kunnen daarom naar mij toekomen.

Hoe oud moet je zijn om auto te mogen rijden in Nederland?........ Wie weet dat?............ (18)…Mag iedereen zomaar een auto rijden?........... (Nee, je moet eerst autorijles nemen). En na die lessen moet je rijexamen doen. En als je slaagt voor dat examen,wat krijg je dan?.................... (een rijbewijs en dan pas mag je autorijden).

Ik heb iets meegenomen. Wat is dit?................................Dus ik mag autorijden.

Je moet natuurlijk wel vaak autorijden want anders??...................vergeet je de verkeersregels en krijg je ongelukken.

Nu ga ik even praten met de kinderen die op 7 mei hun Eerste heilige communie hebben gedaan, en lieve kinderen, daar hebben jullie ook voor moeten leren, toch?........ Op de zondagmorgen kregen jullie daarom catecheseles. En in de les werd verteld over Jezus, zodat jullie Jezus steeds beter leerden kennen. Op de feestdag van de eerste H. Communie kregen jullie van mij een kruisje, (dit kruisje) ...en eigenlijk is dit kruisje ook een soort rijbewijs. Want de bedoeling is dat dit rijbewijs je herinnert aan Jezus dat Jezus je opwacht in de kerk in de H. Communie!

Lieve kinderen, lieve mensen,

Vandaag begint de Advent. Over drie weken is het Kerstmis vol verwachting kijken we uit naar dit komende feest. Maar laat het niet alleen een feest zijn van eten en drinken maar laat het vooral een feest zijn van de geboorte van Jezus. Amen

Pastor Józef Okonek


 

Zaterdag 9 december 2017 komt het muziekstuk de Maria Passie voor een eenmalig optreden naar Fryslân. De ruim 40 koorleden komen uit het heel het land.
Zij reizen elke maand naar een andere provincie voor een optreden. Ze doen dat 12 maanden lang, helemaal voor eigen rekening.
Het doel van deze muzikale inspanning is het inzamelen van geld voor de Stichting Aquero. Deze stichting maakt het mogelijk om mensen die graag een reis naar Maria in Lourdes willen maken financieel te ondersteunen.
De opbrengst van de toegangsgelden is dan ook geheel voor Aquero.

In de Maria Passie wordt het hele leven in alle facetten uitgebeeld op basis van hedendaagse muziek, deels vergelijkbaar met de Passion tijdens de Goede Week.
De eerste uitvoeringen van de Maria Passie hebben lovende kritieken opgeleverd. U kunt eventueel ook meezingen op het podium in de Maria Passie.
Daarvoor moet u zich vóór 3 december opgeven per e-mail bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
U krijgt dan per mail het muziekstuk opgestuurd en dit wordt op 9 december
’s middags geoefend.

Voor een korte impressie, zie: https://www.youtube.com/watch?v=l4nmftyV_r4
De uitvoering in Fryslân is in de kerk Maria Tenhemelopneming in Wytgaard.
De voorstelling begint om 20.00 uur. Kaarten à € 12,50 aan de kerkzaal verkrijgbaar.
Voorverkoop Fryslân: de kaarten à 10 euro zijn vanaf 11 november na de
weekenddiensten te koop in de Bonifatius- en Dominicuskerk in Leeuwarden,
in de Sint Martinuskerk in Wergea en in de kerk van Maria Tenhemelopneming
in Wytgaard. Meer informatie: Harry de Groot, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel: 058 255 1232. Zie ook: www.demariapassie.nl


 

 

 

Het jongerenplatform sluit zich dit jaar aan bij het Kerstgala in Dronryp. We hopen heel veel jonge mensen te ontmoeten. Een dansje te maken en ook even stil te staan bij het kerstkind…
Voor wie: 14 t/m 30 jarigen.

Wanneer: zaterdag 23 december 2017, inloop na de kerkviering van zeven uur

Waar: het parochiehuis in Dronryp

Adres: Dûbelestreek 12, 9035 AJ Dronryp

De feestelijke H. Mis van 19.15 uur zal voorgegaan worden door niemand minder dan: Bisschop Van den Hout!

Entree: € 3 inclusief welkomstdrankje. Opgave is niet verplicht, wel geliefd. Op te geven bij: e-mail adres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vermeld hierbij je naam + leeftijd.

Graag tot dan! Grytsje, Gosse en Tineke.


 

Brief bij gelegenheid van de advent 2017

Aan de priesters, diakens, pastoraal werkers, besturen en parochianen.Vandaag begint de advent, de voorbereidingsperiode van Kerstmis. We vieren dat de Heer gekomen is, maar ook dat Hij de Komende is. > Lees meer...


 

 

...

Handwerkliefhebbers opgelet!
Vanaf 17 oktober start ik een handwerk-ochtend. Alle parochianen die willen handwerken zijn welkom in de parochiezaal van 09.15 uur tot 11.00 uur. Denk hierbij aan breien, haken, borduren, etc.
Ook zoek ik nog personen die bedreven zijn in een van de eerdergenoemde handwerken om hierover uitleg te geven en eventueel te helpen wanneer er "steken gevallen zijn" of we "in de war" zijn.

U mag uw eigen spullen meenemen, tevens is er divers materiaal beschikbaar om mee te werken.
Deelname is geheel gratis. De eerste bijeenkomsten zullen zijn op:
Dinsdag 17 oktober - Dinsdag 31 oktober - Dinsdag 14 november - Dinsdag 28 november.

Het adres is Prins Hendrikstraat 5 in Beilen.
Voor opgave (hoeft niet, liever wel), vragen of verdere informatie:
Nikki Vogelaar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
06-45004562 of 0593-565627


 

230x230-1 Parochie Heilige Drie-Eenheid

Over onze parochie

De RK parochie Heilige Drie-eenheid is op 1 januari 2016 ontstaan uit de samenvoeging van de voormalige parochies St. Stephanus te Meppel, Onze Lieve Vrouw Visitatie te Hoogeveen en Sint Willibrord te Beilen en omvat de regio Midden- en Zuidwest-Drenthe.
Als geloofsgemeenschap willen we ons profileren als een open, gastvrije en diaconale kerk. Een kerk die niet alleen als vierende geloofsgemeenschap samenkomt, maar ook naar buiten is gericht met oog voor noden zowel in de naaste omgeving als op kwetsbare plekken elders in de wereld.
Wij laten ons inspireren door God, die is Vader, Zoon en Heilige Geest. In die gemeenschap van God ervaren we de kernwaarden van onze parochie: beweging, verbinding en gelijkwaardigheid, uitgedrukt in het logo van onze parochie.

Wij nodigen u van harte uit om hieraan deel te nemen!

 

 

­