Deze website gebruikt cookies !

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt en voor de webstatistieken.

­


Hart(d) voor de toekomst Laudato Si’: een oproep van paus Franciscus tot compassie.

In 2015 was de media vol lof over de encycliek Laudato Si’ van Paus Franciscus.

Zijn oproep hart te hebben voor de toekomst en compassie met de armen en de aarde heeft wereldwijd mensen – gelovig en niet-gelovig – geïnspireerd tot de zorg voor ons ‘gemeenschappelijk huis’. En nog steeds zet de boodschap uit Laudato Si’ van hoop en vreugde voor een vredige en bestendige toekomst mensen aan tot dialoog en actie.


Tijdens de Diaconale Werkavond gaat Caroline Doelman (Solidair Friesland) in op de vraag wat de essentie en boodschap van Laudato Si’ is. En waarom het de moeite waard blijft om de dialoog aan te gaan en in actie te komen voor ‘ons gemeenschappelijke huis’. Peter Bootsma (Noorden Duurzaam) gaat vooral in op de vraag hoe we de boodschap van Laudato Si’ kunnen vertalen naar de praktijk van alle dag. Welke praktische handvatten zijn er dicht bij huis voor diaconie, caritas en parochie? Na de pauze voeren we hierover tafelgesprekken met aan iedere tafel een andere invalshoek. Gevolgd door een korte uitwisseling van opgekomen voorstellen en ideeën.


Van harte welkom op deze Diaconale Werkavond!


Aanmelding:  vóór 24 oktober bij (verplicht) bij Cor Romkes, T: 0513 432213, E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Locatie: Zalencentrum St. Nyk, Van Hardenbroekstraat 3, Sint Nicolaasga
Aanvang: 20:00 uur (zaal open vanaf 19:30 uur)

Deze avond wordt georganiseerd door de Commissie Diaconie Zuidwest.
Pagina sluiten...


 

...

Toneelgroep "De OmZieners" zijn geïnspireerd op de levenservaring van mensen in armoede in Nederland, en op de kwetsbaarheid die armoede met zich meebrengt. Want dat is wat armoede doet. Het maakt jou en je gezin kwetsbaar. Op eigenlijk elk levensterrein; arbeidsparticipatie, gezondheid, scholing, huisvesting etc.

Omdat het budget van de crew die 'De Omzieners' op de planken brengt erg klein is vroegen zij ons of wij een locatie konden regelen waar gekookt en gegeten kon worden door het gezelschap. Die vonden we bij "Samen Vooruit Meppel" . Zij stelden haar locatie aan het Zuideinde 18a gratis ter beschikking. Kokkin Zwaantje heeft er een heerlijke maaltijd kunnen bereiden voor het gezelschap van meer dan 20 mensen en enkele gasten. En wat er overbleef kregen de spelers in bakjes mee naar huis, want zo vertelde ze: “Ik kook altijd expres teveel”.

Bij binnenkomst in de foyer werden de bezoekers aangenaam verrast door muziek gemaakt door een band bestaande uit leden van het gezelschap. Het programma startte met een inleiding over wie Joseph Wresinski was, over “ATD de vierde Wereld”, een internationale beweging die opkomt voor mensen die in armoede leven en door Joseph Wresinski is opgericht en over het ontstaan van de Joseph Wresinski Cultuur Stichting.
Daarna zagen de ongeveer 240 toeschouwers een humoristische voorstelling opgevoerd door mensen die zelf getekend zijn door armoede. Een theaterstuk over het verschil tussen arm en rijk, rauw en soms ongenuanceerd. Met de bedoeling een confronterende kennismaking te zijn met wat het met mensen doet wanneer ze afhankelijk zijn van een uitkering, verplicht te werk worden gesteld, gekort worden op een uitkering. Een leefwereld die de meesten van ons niet kennen.
Maar ook over wat het met de eigenwaarde van mensen doet wanneer ze geen vaste baan hebben en afhankelijk zijn van een uitkering.

De vader van een rijke familie wil weten hoe zijn eigen kinderen en echtgenoot reageren als zij in een dergelijke situatie terecht komen. Hij speelt dat hij ernstig ziek is en komt te overlijden. Hij ziet hoe zijn familie kibbelt over zijn erfenis. En hij confronteert zijn zonen met de gevolgen van hun dagelijks handelen in hun werk. Zij bedelen om zijn erfenis maar hij heeft van zijn geld het kerkhof, waar het hele toneel zich afspeelt, gekocht om zo de mensen die er te werk gesteld zijn een vaste baan te kunnen geven. Zijn zoons zijn wanhopig maar niet bereid om naar hun vader te luisteren en hun levenswijze aan te passen.

Na afloop van de voorstelling was er gelegenheid om met de acteurs in gesprek te gaan. Er werd wel veel nagepraat, er was bewondering en verwondering. Zeker is dat iedereen iets anders zal hebben gezien wat hem/haar van deze voorstelling is bijgebleven.

Het theaterstuk werd door de "De OmZieners" gebracht door de Joseph Wresinski Cultuur Stichting. Dit is een collectief van mensen die leven in armoede en professionele theatermakers.
In samenwerking met De Arme Kant van Meppel, de Protestantse Gemeente Meppel en Stichting Waarborgfonds Meppel organiseerde Diaconie St.Stephanus - Meppel is deze bijzondere theater- voorstelling in schouwburg Ogterop op dinsdag 23 oktober 2018 mogelijk gemaakt.

 

Foto's afkomstig van de Joseph Wresinski Cultuur Stichting of uit eigen archief
Pagina sluiten...


 

...

Het optreden vindt plaats op dinsdag 23 oktober a.s.. Het theaterstuk is geïnspireerd op de kwetsbaarheid die armoede met zich meebrengt op elk levensterrein; arbeidsparticipatie, gezondheid, scholing, huisvesting etc.

Ervaringsdeskundigen brengen die kwetsbaarheid op een indringende manier en met een gezonde dosis humor over het voetlicht. Zo willen wij een gesprek op gang brengen over de vraag hoe de participatiesamenleving een waardige plaats kan bieden aan mensen in kwetsbare situaties.

"De OmZieners' wordt gebracht door de Joseph Wresinski Cultuur Stichting; een multicultureel theatercollectief van professionele theatermakers en mensen die in armoede leven. Samen brengen zij een theaterproductie van artistieke en inhoudelijk kwaliteit.

Het theaterstuk is een samenwerking met de Arme Kant van Meppel, de Protestantse Gemeente Meppel en de Diaconie van de RK Geloofsgemeenschap St.Stephanus en mede mogelijk gemaakt door Stichting Waarborgfonds Meppel.

'De OmZieners' is eerder te zien geweest in Hoogeveen.

Wij zien ernaar uit u te mogen ontvangen bij de voorstelling op 23 oktober. Na afloop gaan we graag met u in gesprek.

Datum: Dinsdag 23 oktober

Aanvang: 20.00 uur. (ontvangst vanaf 19.30 u)

Locatie: Schouwburg Ogterop, Zuideinde 70, 7941 GK Meppel

Toegang: Gratis Vrije gift na afloop

Aanmelden:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (Het is niet verplicht maar wel aan te raden)
Pagina sluiten...


 

...

Bisschop Ron van den Hout nodigt gezinnen uit voor de Eucharistie op zondag, een maaltijd, catechese en persoonlijke ontmoeting. Thema:  De Kerk als gezin - Het gezin als Kerk. Geïnteresseerde ouders en kinderen zijn van harte uitgenodigd!

Zondag 14 oktober 2018 in O.L.V. Visitatiekerk van Hoogeveen van 9.30 – 12.30 uur Blankenslaan Oost 2.

Voor de kinderen is een apart passend programma met Charlotte van der Werf–Legtenberg en Anja Eerhart als ervaren begeleiders.
De maaltijd met soep en brood is gezamenlijk en wordt verzorgd.

Opgave: via het bisdomhuis in Groningen, mw. Lisette Winter.
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefoon: 050 – 4065888.
Het aantal kinderen en hun leeftijd graag vooraf aangeven.
Pagina sluiten...


 

...

Over onze parochie

De RK parochie Heilige Drie-eenheid is op 1 januari 2016 ontstaan uit de samenvoeging van de voormalige parochies St. Stephanus te Meppel, Onze Lieve Vrouw Visitatie te Hoogeveen en Sint Willibrord te Beilen en omvat de regio Midden- en Zuidwest-Drenthe.
Als geloofsgemeenschap willen we ons profileren als een open, gastvrije en diaconale kerk. Een kerk die niet alleen als vierende geloofsgemeenschap samenkomt, maar ook naar buiten is gericht met oog voor noden zowel in de naaste omgeving als op kwetsbare plekken elders in de wereld.
Wij laten ons inspireren door God, die is Vader, Zoon en Heilige Geest. In die gemeenschap van God ervaren we de kernwaarden van onze parochie: beweging, verbinding en gelijkwaardigheid, uitgedrukt in het logo van onze parochie.

Wij nodigen u van harte uit om hieraan deel te nemen!

 

 

­