Bisschop Van den Hout

Met de jongeren op Ameland

Van 25 tot en met 27 januari was ik samen met mgr. Van den Hende en een aantal priesters en diakens bij het thuisblijversprogramma van de Wereld Jongeren Dagen op Ameland.
Deze dagen hebben mij veel voldoening gegeven. We waren in totaal met zo’n 180 deelnemers. Ze kwamen uit het hele land.

Het was op de eerste plaats belangrijk dat de jongeren elkaar zouden ontmoeten. En dat ging vanzelf. Sommigen kenden elkaar van eerdere jongerendagen, en als dat niet het geval was, leerde men elkaar snel kennen. Het was een levendig gebeuren.

Ondertussen was er een programma waarbij we de jongeren liturgie en catechese aanboden. De eucharistieviering van zondag hebt u via de KRO-NCRV kunnen zien. Zelf heb ik in een workshop met de jongeren nagedacht over de sacramenten. “Waar denk je aan bij het doopsel, het vormsel …? Schrijf het maar op een groot vel.” Een woord-web noemen ze dat. Een van de groepen moest dan aan de hand van de genoteerde woorden iets over dat sacrament vertellen. Wie is de bedienaar? Wat is de materie die gebruikt wordt? Welke formule hoort erbij? Welke genade ontvang je? We raakten zo met elkaar in gesprek en het uur was zo voorbij.

Een ander bijzonder moment was de avond van barmhartigheid. We stelden het Allerheiligste Sacrament uit in een monstrans die in geen jaren uit de sacristiekluis was gekomen. Ondertussen was er gelegenheid om voor je te laten bidden, om iets op te schrijven of om te biechten. Zo’n 30 % van de jongeren heeft van deze laatste mogelijkheid gebruik gemaakt. Persoonlijke gesprekken zijn voor je persoonlijke geloofsontwikkeling een groot goed. Het valt namelijk niet mee om de boodschap op je eigen leven toe te passen en tot je persoonlijk leven te laten doordringen.

Ameland was een goede keuze. Op het eiland ben je los van de wal, en van je gewone leven. En dat opent een nieuwe beleving.

+ Mgr. Ron van den Hout
bisschop van Groningen–Leeuwarden