Deze website gebruikt cookies !

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt en voor de webstatistieken.

­

Omzieners theater

Toneelgroep "De OmZieners" zijn geïnspireerd op de levenservaring van mensen in armoede in Nederland, en op de kwetsbaarheid die armoede met zich meebrengt. Want dat is wat armoede doet. Het maakt jou en je gezin kwetsbaar. Op eigenlijk elk levensterrein; arbeidsparticipatie, gezondheid, scholing, huisvesting etc.

Omdat het budget van de crew die 'De Omzieners' op de planken brengt erg klein is vroegen zij ons of wij een locatie konden regelen waar gekookt en gegeten kon worden door het gezelschap. Die vonden we bij "Samen Vooruit Meppel" . Zij stelden haar locatie aan het Zuideinde 18a gratis ter beschikking. Kokkin Zwaantje heeft er een heerlijke maaltijd kunnen bereiden voor het gezelschap van meer dan 20 mensen en enkele gasten. En wat er overbleef kregen de spelers in bakjes mee naar huis, want zo vertelde ze: “Ik kook altijd expres teveel”.

Bij binnenkomst in de foyer werden de bezoekers aangenaam verrast door muziek gemaakt door een band bestaande uit leden van het gezelschap. Het programma startte met een inleiding over wie Joseph Wresinski was, over “ATD de vierde Wereld”, een internationale beweging die opkomt voor mensen die in armoede leven en door Joseph Wresinski is opgericht en over het ontstaan van de Joseph Wresinski Cultuur Stichting.
Daarna zagen de ongeveer 240 toeschouwers een humoristische voorstelling opgevoerd door mensen die zelf getekend zijn door armoede. Een theaterstuk over het verschil tussen arm en rijk, rauw en soms ongenuanceerd. Met de bedoeling een confronterende kennismaking te zijn met wat het met mensen doet wanneer ze afhankelijk zijn van een uitkering, verplicht te werk worden gesteld, gekort worden op een uitkering. Een leefwereld die de meesten van ons niet kennen.
Maar ook over wat het met de eigenwaarde van mensen doet wanneer ze geen vaste baan hebben en afhankelijk zijn van een uitkering.

De vader van een rijke familie wil weten hoe zijn eigen kinderen en echtgenoot reageren als zij in een dergelijke situatie terecht komen. Hij speelt dat hij ernstig ziek is en komt te overlijden. Hij ziet hoe zijn familie kibbelt over zijn erfenis. En hij confronteert zijn zonen met de gevolgen van hun dagelijks handelen in hun werk. Zij bedelen om zijn erfenis maar hij heeft van zijn geld het kerkhof, waar het hele toneel zich afspeelt, gekocht om zo de mensen die er te werk gesteld zijn een vaste baan te kunnen geven. Zijn zoons zijn wanhopig maar niet bereid om naar hun vader te luisteren en hun levenswijze aan te passen.

Na afloop van de voorstelling was er gelegenheid om met de acteurs in gesprek te gaan. Er werd wel veel nagepraat, er was bewondering en verwondering. Zeker is dat iedereen iets anders zal hebben gezien wat hem/haar van deze voorstelling is bijgebleven.

Het theaterstuk werd door de "De OmZieners" gebracht door de Joseph Wresinski Cultuur Stichting. Dit is een collectief van mensen die leven in armoede en professionele theatermakers.
In samenwerking met De Arme Kant van Meppel, de Protestantse Gemeente Meppel en Stichting Waarborgfonds Meppel organiseerde Diaconie St.Stephanus - Meppel is deze bijzondere theater- voorstelling in schouwburg Ogterop op dinsdag 23 oktober 2018 mogelijk gemaakt.

 

Foto's afkomstig van de Joseph Wresinski Cultuur Stichting of uit eigen archief
Pagina sluiten...


 

Over onze parochie

De RK parochie Heilige Drie-Eenheid is op 1 januari 2016 ontstaan uit de samenvoeging van de voormalige parochies St. Stephanus te Meppel, Onze Lieve Vrouw Visitatie te Hoogeveen en Sint Willibrord te Beilen en omvat de regio Midden- en Zuidwest-Drenthe.
Als geloofsgemeenschap willen we ons profileren als een open, gastvrije en diaconale kerk. Een kerk die niet alleen als vierende geloofsgemeenschap samenkomt, maar ook naar buiten is gericht met oog voor noden zowel in de naaste omgeving als op kwetsbare plekken elders in de wereld.
Wij laten ons inspireren door God, die is Vader, Zoon en Heilige Geest. In die gemeenschap van God ervaren we de kernwaarden van onze parochie: beweging, verbinding en gelijkwaardigheid, uitgedrukt in het logo van onze parochie.

Wij nodigen u van harte uit om hieraan deel te nemen!

 

 

­